FanoFineFood weer terug bij Koninklijk Smilde

8 December 2003

Vetten- en Voedingsmiddelenconcern Koninklijke Smilde neemt FanoFineFood in Oosterwolde over. Nadat FanoFineFood vanaf eind oktober in surséance van betaling verkeerde, werd eind vorige week deze surséance omgezet in een faillissement. Het bedrijf is in Nederland een toonaangevende leverancier van koelverse salades, kant-en-klare maaltijden en sauzen. De belangrijkste merknamen zijn Fano en Abee, terwijl ook voor private labels wordt geproduceerd. Door de overname van de activa uit faillissement in Nederland wordt een doorstart van het sinds de zomer in moeilijkheden verkerende bedrijf mogelijk gemaakt. Bij de vestigingen in Oosterwolde, Emmen en Oldenzaal zullen ca. 260 medewerkers een arbeidscontract door Koninklijke Smilde worden aangeboden.

Sinds de surséance van betaling zijn door de bewindvoerders en de banken met verschillende geïnteresseerde partijen gesprekken gevoerd om het noodlijdende FanoFineFood van de ondergang te redden. Behalve de prijs die Koninklijke Smilde voor de overname betaalt, is het de maximaal haalbare werkgelegenheid die wordt geboden, het beschikbare management en de aanwezige kennis die een belangrijke doorslag hebben gegeven. Eveneens het feit dat FanoFineFood tot 26 april 2001 onderdeel uitmaakte van Koninklijke Smilde, als ook dat de beoogd algemeen directeur, de heer H.H. van Dijken van Smilde's onderneming Romi Smilfood, kennis en ervaring heeft met het bedrijf en de markt, vormden extra argumenten om uiteindelijk voor het vetten- en voedingsmiddelenconcern Koninklijke Smilde te kiezen.

De heer J.C. Knoester, die tezamen met de heer D. Smilde de directie vormt van Koninklijke Smilde Holding: "Uiteraard zijn wij verheugd FanoFineFood weer te mogen verwelkomen bij ons familiebedrijf. Wij verwachten FanoFineFood gezond te kunnen maken door het bedrijf weer nadrukkelijk te richten op de kernactiviteiten zoals indertijd het geval was toen wij het verkochten. En dat is de productie en verkoop van koelverse salades en maaltijden voor de Nederlandse markt, waarbij de klant, kwaliteit en flexibiliteit centraal staan. Wij zien voor FanoFineFood en de over te nemen medewerkers binnen ons vetten- en voedingsmiddelen-concern dan ook een goede toekomst."

Curator Mr. J.B. Dijkema: "Het bedrijf heeft een heel moeilijke periode doorgemaakt, maar er wordt nu perspectief op continuïteit geboden. Wij zien er dan ook naar uit om het verleden achter ons te laten en samen met de vroegere moeder, Koninklijke Smilde, het nieuwe jaar in te gaan. Nu uiteindelijk de keuze is gemaakt, zijn wij ervan overtuigd dat deze stap terug naar het familiebedrijf, waar FanoFineFood indertijd ook groot is geworden, de juiste is."

Interim directeur J.W.S. Eyssen, stelt dat met name ook dankzij de onverkorte inzet van de medewerkers er toekomst is. "Ondanks alle onzekerheden hebben zij ervoor gezorgd dat de afnemers in de drukste periode van het jaar op tijd voorzien werden."

Het beoogde business plan voor FanoFineFood gaat ervan uit dat de basisfundamenten van de bedrijfsvoering weer centraal worden gesteld: het adequaat en efficiënt inzetten van gemotiveerde mensen en middelen om afnemers volgens afspraak producten en diensten te leveren tegen een optimale prijs. Koninklijke Smilde zet zich in om FanoFineFood weer financieel gezond te krijgen door de focus te leggen op de core business en door gebruik te maken van synergie-voordelen binnen het vetten- en voedingsmiddelenconcern. Dit betreft onder meer het gezamenlijk inkopen, coördinatie van transport en verkoop, alsmede samenwerking met de bedrijven in de andere business units zoals Gebr. Smilde, Romi Smilfood en Pruvé.

‘A Smilde Symphony’ – the movie »