Principeakkoord Koninklijke Smilde en VION over overname van Gebr. Smilde

22 Mei 2007

VION Ingredients wil Gebr. Smilde, producent en verwerker van dierlijke vetten overnemen. Hierover heeft VION met Koninklijke Smilde B.V. een principeakkoord bereikt. Het voorgenomen overnamebesluit omvat alle bedrijven in Nederland, Duitsland en Oostenrijk. VION verkrijgt met deze overname een positie op de markt van dierlijke vetten voor humane consumptie. De betrokken ondernemingsraden zijn om advies gevraagd.

De heer Dirk Kloosterboer, binnen de Raad van Bestuur van VION verantwoordelijk voor de Divisie Ingredients: "De acquisitie van Gebr. Smilde past in ons streven om aan alle binnen onze onderneming en in de markt vrijkomende slachtbijproducten de hoogste waarde toe te kennen. VION was nog niet actief op deze markt van voor humane consumptie geschikte dierlijke vetten. De acquisitie van Gebr. Smilde stelt ons in staat om ook in deze markt de slachtbijproducten maximaal te verwaarden."

De heer Jasper Knoester, directeur van Koninklijke Smilde: "Het concern verlegt thans de strategische focus. Er vindt een verschuiving plaats van het produceren van grondstoffen en halffabrikaten voor de industrie naar geheel of bijna kant-en-klare consumentenproducten voor verscheidene doelgroepen, zoals de professionele verwerker, retail, foodservice en business-to-business. Wij willen ons dan ook meer richten op de activiteiten van onze drie Business Units Bakkerij, Koelvers en Margarine, Oliën en Vetten. Deze drie units zijn meer complementair en behalen onderling grotere synergievoordelen".

De overname omvat twee vestigingen in Nederland (Eindhoven en Harlingen), zes vestigingen in Duitsland (Bakum, Elsholz, Erolzheim, Gelsenkirchen, Kassel en Versmold-Bockhorst en een vestiging in Oostenrijk (Salzburg). Het voorgenomen besluit is voorgelegd aan het Duitse Bundeskartellamt en de Oostenrijkse Bundeswettbewerbsbehärde. De betreffende Ondernemingsraden van VION en Gebr. Smilde zijn om advies gevraagd.

VION N.V.

VION N.V. is een internationaal opererend foodconcern dat hoogwaardige voedingsmiddelen en ingrediënten maakt voor mens en dier. Het concern bestaat uit drie internationaal opererende divisies Ingredients, Fresh Meat en Convenience. VION realiseert een omzet van ruim EUR 7,4 miljard en biedt wereldwijd werkgelegenheid aan 15.150 medewerkers. Het hoofdkantoor van VION staat in Son en Breugel. http://www.vionfood.com

Gebr. Smilde

Gebr. Smilde behoort tot het voedingsmiddelenconcern Royal Smilde Food Group. Dit familiebedrijf, opgericht in 1863, behaalde in 2006 een omzet van ca. EUR 285 miljoen. Naast de Business Unit Dierlijke Vetten, waartoe Gebr. Smilde behoort, omvat de groep de Business Units Koelvers, Bakkerij en Margarine, Oliën en Vetten. Het familiebedrijf is na de Tweede Wereldoorlog uitgegroeid tot het huidige voedingsmiddelenconcern. Gebr. Smilde met ca. 200 medewerkers in Nederland, Duitsland en Oostenrijk verwerkt dierlijke vetten tot hoogwaardige grondstoffen voor de menselijke en dierlijke voedingsmiddelenindustrie. http://www.gebrsmilde.nl

‘A Smilde Symphony’ – the movie »